Asociația Bibliotecarilor din România

MENIU
ro
Primăvara poeților
14 mar. 2025
Primăvara poeților

În data de 12 martie 2025, ora 11:00, la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, în Centrul de documentare și informare, județul Suceava s-a desfășurat cea de-a XV-a ediție a Festivalului „Le Printemps des Poètes”, cu tema „La poésie volcanique”.

Festivalul „Primăvara Poeţilor” se axează pe cultura bunului gust, pe educația estetică, pe cultivarea discernământului artistic la tineri și are ca scop încurajarea lecturii ca practică culturală, consolidarea iubitorilor de cultură și limba franceză, stimularea întâlnirilor cu poeți contemporani.

În cadrul acestui program, adoptat de francofilofonia românească și bucovineană, celebrăm anual Ziua Internațională a Francofoniei, Ziua Mondială a Poeziei, Ziua Mondială a Teatrului, având ca punct de plecare o temă propusă de inițiatorii francezi.

„Printemps des Poètes” revine anul acesta pentru cea de-a 27-a ediție, la Paris, cu tema „Vulcani”, după Grație, Frontiere, Curaj, Ardoare și Frumusețe.

Evenimentul a fost posibil datorită implicării active a doamnelor profesor de la catedra de limba franceză (Daniela Alexa, Geanina Moroșan, Georgiana Gabor, Anca Nemțoi), a doamnei profesor documentarist Mattyllena Boicu, prof. lb. română Oana Caulea, prof. de lb. engleză Simona Trușcan, a doamnei director Popa-Ion Olguța, a dnelor director adj. Țuca Maiana-Silvia și Radion Palaghia, dar și alte cadre didactice.

Parteneri:

  • Biblioteca Universității „Ștefan cel Mare” Suceava - prin prezența dnei profesor universitar doctor Sanda-Maria Ardeleanu, Directorul Bibliotecii universitare și prin prezența dnei bibliotecare Anișoara Budui;
  • Alianța Franceză din Suceava al cărei președinte de onoare este doamna profesor universitar doctor Sanda-Maria Ardeleanu;
  • Asociația Bibliotecarilor din România, filiala Suceava - prin prezența dnei Adriana Florentina Malanciuc - președintele filialei Suceava;
  • Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava - prin prezența dlui metodist Florin Viu și prof. Daniela Argatu;
  • Instituția Publică Liceu Teoretic „Mitropolit Nestor Vornicescu”, comuna Lozova, raionul Strășeni, Republica Moldova, prin prezența online a dnei Vera Ciocan cu elevii participanți.

            În cadrul acestui eveniment organizat de Centrul de documentare și informare, în colaborare cu profesorii de limba franceză, sărbătorim anual:

  • Ziua Internaţională a Francofoniei – 20 martie;
  • Ziua Mondială a Poeziei – 21 martie;
  • Ziua Mondială a Teatrului – 27 martie.

Din program:

  • Cuvânt de deschidere - director prof. Olguța Popa-Ion;
  • Retrospectiva Festivalului (2011-2024) la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” (filmuleț – edițiile 2011-2024);
  • Intervenții despre Le Printemps des Poètes/Francofonie/Poezie:
  • Doamna prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, lingvist, semiotician, specialist în analiza discursului, militantă pentru învățământul în limba franceză și promovarea francofoniei în România şi în lume;
  • Jean-Claude Dodo - Université de Cocody din Abidjan, Coasta de Fildeș, fost student USV;
  • prof. Genevieve Coudre de la Paris;
  • lect. de limbă franceză de la USV, Ding Yujie din Franța.

Invitații speciali care au participat la acest grandios eveniment, ne-au introdus în „Primăvara Poeților”/ „Zilele Francofoniei” și ne-au încântat cu poeme din scriitori francofoni.

Călătorie artistică în lumea artelor

Program realizat de:

  • elevii Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu”;
  • studenți ai USV;
  • elevi din Republica Moldova, Instituția Publică Liceu Teoretic „Mitropolit Nestor Vornicescu”, Comuna Lozova, raionul Strășeni;
  • expoziție de carte și obiecte
  • întâlnire cu poeții - Lenuța Rusu și Alexandra
  • cuvânt de încheiere - director adjunct, dr. Silvia-Mariana Țuca.

Călătoria artistică alături de cei mai talentați colegi ai noștri, care iubesc și apreciază limba franceză a constat în:

1. Momente poetice:

  • Ramona Oroianu, Bianca Ailincăi, Ioana Moroșanu și Maria Nechifor (clasa a XI-a) poezie francofonă contemporană din Antologia de versuri Poésies sans Frontières, acompaniate la pian de Thomas Lucian Dicher (clasa a IX-a) cu piesa Mariage d’amour de Chopin;
  • Georgiana Andreea Lucescu și Ioan Teodor Socoliuc-Goian, de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, au recitat versuri în limba engleză și limba spaniolă;
  • Diana Târziu (clasa a XI-a) și Valentin Răileanu (clasa a IX-a) au prezentat un moment de poezie în limba franceză, acompaniați la chitară de Ștefan Alexandru (clasa a IX-a).

2. Momente muzicale:

a. Daria Lămșanu (clasa a X-a) și Delia Ciobanu (clasa a IX-a) au interpretat piesa L’oiseau et l’enfant din repertoriul internațional, iar Andrei Dumitriu (clasa a IX-a) le-a acompania la vioară;

b. Cezar Albu a interpretat piesa Eblouie par la nuit din repertoriul ZAZ, la chitară bas/ iar la chitară, piesa Je veux din repertoriul internațional ZAZ;

c. Denisa Drăgoi (clasa a X-a) acompaniată la clarinet de Robert Varganici (clasa a X-a) ne-au încântat cu piesa Je suis malade, din repertoriul Larei Fabian;

d. Sabina Holotă (clasa a XI-a) a cântat emoționanta piesă Je t’aime din repertoriul Larei Fabian;

3. Momente muzicale instrumentale, realizate de talentații noștri elevi:

a. Alexandru Maleș (clasa a XI-a) - la pian, cu piesa La bohème din repertoriul lui Charles Aznavour;

b. Alexandru Ștefan (clasa a X-a) – la chitară, cu Tango din repertoriul lui Francesco Tarrega;

c. Alin Rusu (clasa a X-a) la saxofon și Iulian Crăciun (clasa a X-a) la clarinet, cu Et si tu n’existais pas, din repertoriul lui Joe Dassin.

4. Moment de teatru - Trupa ATHANOR (elevi de clasa a V-a, îndrumați de prof. Oana Caulea) – o adaptare din Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupery.

5. Moment de muzică și poezie cu elevi din Republica Moldova, Instituția Publică Liceu Teoretic „Mitropolit Nestor Vornicescu”, comuna Lozova, raionul Strășeni, care au dat curs invitației noastre de a participa la sărbătoarea Primăverii Poeților din acest an sub atenta îndrumare a d-nei bibliotecar Vera Ciocan.

6. Intâlnire cu poeții – creații proprii/poezii

a. Lenuța Rusu care se bucură de o largă recunoaștere la nivelul comunității fălticenene, dar și în afara ei, prin promovarea folclorului și a tradițiilor populare din zona Fălticeni.

b. Alexandra Gorea, absolventă a Facultății de Litere din Cluj, secția coreeană-norvegiană și a unui master în Producție media, activează la cercuri de poezie în Cluj (Vox Napocensis, Decopertat), a publicat poezii în revista Semn de la Vox Napocensis.

Prezentatorii călătoriei artistice au fost elevii David Șorodoc si Sabina Holotă (clasa a XI-a). Elevii voluntari, Marta Andreica (clasa a XI-a) si Denis Dorneanu (clasa a X-a), au ajutat cu partea tehnică a evenimentului.

Festivalul Le Printemps des Poètes este mai mult decât un eveniment artistic este o lecție vie despre puterea cuvântului și frumusețea limbii franceze. În fiecare an, prin poezie, muzică și teatru, se descoperă noi orizonturi culturale și se dezvoltă sensibilitatea artistică. Un festival de această amploare nu poate fi realizat fără pasiune, muncă în echipă. Această ediție a fost o dovadă că tinerii iubesc poezia și că limba franceză continuă să inspire!

 

 
Sponsor principal:
Softlink Central Europe
Specialiști în automatizarea bibliotecilor

Softlink
Contact
Str. Boteanu, nr. 1, sector 1, București
+40 765 515-033
contact@abr-ro.ro
Media
Copyright © 2025 ABR
Asociația Bibliotecarilor din România
btz webdesign
a