În data de 12 martie 2025, ora 11:00, la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, în Centrul de documentare și informare, județul Suceava s-a desfășurat cea de-a XV-a ediție a Festivalului „Le Printemps des Poètes”, cu tema „La poésie volcanique”.
Festivalul „Primăvara Poeţilor” se axează pe cultura bunului gust, pe educația estetică, pe cultivarea discernământului artistic la tineri și are ca scop încurajarea lecturii ca practică culturală, consolidarea iubitorilor de cultură și limba franceză, stimularea întâlnirilor cu poeți contemporani.
În cadrul acestui program, adoptat de francofilofonia românească și bucovineană, celebrăm anual Ziua Internațională a Francofoniei, Ziua Mondială a Poeziei, Ziua Mondială a Teatrului, având ca punct de plecare o temă propusă de inițiatorii francezi.
„Printemps des Poètes” revine anul acesta pentru cea de-a 27-a ediție, la Paris, cu tema „Vulcani”, după Grație, Frontiere, Curaj, Ardoare și Frumusețe.
Evenimentul a fost posibil datorită implicării active a doamnelor profesor de la catedra de limba franceză (Daniela Alexa, Geanina Moroșan, Georgiana Gabor, Anca Nemțoi), a doamnei profesor documentarist Mattyllena Boicu, prof. lb. română Oana Caulea, prof. de lb. engleză Simona Trușcan, a doamnei director Popa-Ion Olguța, a dnelor director adj. Țuca Maiana-Silvia și Radion Palaghia, dar și alte cadre didactice.
În cadrul acestui eveniment organizat de Centrul de documentare și informare, în colaborare cu profesorii de limba franceză, sărbătorim anual:
Din program:
Invitații speciali care au participat la acest grandios eveniment, ne-au introdus în „Primăvara Poeților”/ „Zilele Francofoniei” și ne-au încântat cu poeme din scriitori francofoni.
Program realizat de:
2. Momente muzicale:
a. Daria Lămșanu (clasa a X-a) și Delia Ciobanu (clasa a IX-a) au interpretat piesa L’oiseau et l’enfant din repertoriul internațional, iar Andrei Dumitriu (clasa a IX-a) le-a acompania la vioară;
b. Cezar Albu a interpretat piesa Eblouie par la nuit din repertoriul ZAZ, la chitară bas/ iar la chitară, piesa Je veux din repertoriul internațional ZAZ;
c. Denisa Drăgoi (clasa a X-a) acompaniată la clarinet de Robert Varganici (clasa a X-a) ne-au încântat cu piesa Je suis malade, din repertoriul Larei Fabian;
d. Sabina Holotă (clasa a XI-a) a cântat emoționanta piesă Je t’aime din repertoriul Larei Fabian;
3. Momente muzicale instrumentale, realizate de talentații noștri elevi:
a. Alexandru Maleș (clasa a XI-a) - la pian, cu piesa La bohème din repertoriul lui Charles Aznavour;
b. Alexandru Ștefan (clasa a X-a) – la chitară, cu Tango din repertoriul lui Francesco Tarrega;
c. Alin Rusu (clasa a X-a) la saxofon și Iulian Crăciun (clasa a X-a) la clarinet, cu Et si tu n’existais pas, din repertoriul lui Joe Dassin.
4. Moment de teatru - Trupa ATHANOR (elevi de clasa a V-a, îndrumați de prof. Oana Caulea) – o adaptare din Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupery.
5. Moment de muzică și poezie cu elevi din Republica Moldova, Instituția Publică Liceu Teoretic „Mitropolit Nestor Vornicescu”, comuna Lozova, raionul Strășeni, care au dat curs invitației noastre de a participa la sărbătoarea Primăverii Poeților din acest an sub atenta îndrumare a d-nei bibliotecar Vera Ciocan.
6. Intâlnire cu poeții – creații proprii/poezii
a. Lenuța Rusu care se bucură de o largă recunoaștere la nivelul comunității fălticenene, dar și în afara ei, prin promovarea folclorului și a tradițiilor populare din zona Fălticeni.
b. Alexandra Gorea, absolventă a Facultății de Litere din Cluj, secția coreeană-norvegiană și a unui master în Producție media, activează la cercuri de poezie în Cluj (Vox Napocensis, Decopertat), a publicat poezii în revista Semn de la Vox Napocensis.
Prezentatorii călătoriei artistice au fost elevii David Șorodoc si Sabina Holotă (clasa a XI-a). Elevii voluntari, Marta Andreica (clasa a XI-a) si Denis Dorneanu (clasa a X-a), au ajutat cu partea tehnică a evenimentului.
Festivalul Le Printemps des Poètes este mai mult decât un eveniment artistic este o lecție vie despre puterea cuvântului și frumusețea limbii franceze. În fiecare an, prin poezie, muzică și teatru, se descoperă noi orizonturi culturale și se dezvoltă sensibilitatea artistică. Un festival de această amploare nu poate fi realizat fără pasiune, muncă în echipă. Această ediție a fost o dovadă că tinerii iubesc poezia și că limba franceză continuă să inspire!